POSTNÍ ALMUŽNA 2018

Období mezi Popeleční středou a Květnou nedělí je součástí velikonočního půstu. Jako takové nám dává příležitost k zamyšlení, příležitost k tomu, abychom se zabývali alespoň v této době věcmi, které nás přesahují.

V postní době nejde jen o půst

Ilustrační foto

Pochmurný čas. Moje vzpomínky z dětství na postní dobu jsou pochmurné. Nechápal jsem, proč je mně (a koneckonců všem, co chodí do kostela) najednou určováno, že se nemáme příliš dívat na televizi, chodit do kina, příliš dobře jíst, že se máme vyvarovat všeho, co jeví jen známku příjemnosti. Z některých kazatelen (v kostelech bez květin a se zahalenými obrazy) jsem slyšel, co všechno nesmíme dělat a jak se máme co nevíce zapírat...

Do domácností míří téměř 26 000 postních krabiček. Lidé si odříkají pro chudé

Postní krabičky plní věřící svou milosrdností do Květné neděle

Arcidiecéze olomoucká - Středoškolák, kterému zemřela pěstounka a musel se tak náhle vypořádat s placením jídla a nájmu. Maminka, která zůstala sama na pět dětí. Těmto a dalším lidem pomohla loni Postní almužna. Věřící i další lidé z Arcidiecéze olomoucké do ní přispívají již od roku 2009. Postní krabičky obdrží právě v těchto dnech v kostelích či Charitách. Domácnosti Arcidiecéze olomoucké letos postupně zaplní 25 940 postních krabiček...

Ohlédnutí za Postní almužnou

Charita Svitavy děkuje všem, kteří se rozhodli proměnit své odříkání během půstu před Velikonocemi na finanční obnos a vložit jej dokasičky.

Almužna neboli milodar je dar věnovaný potřebnému, od něhož za to není očekávána žádná protislužba. Slovo pochází z řeckého eleemosyne, soucit, milosrdenství, slitování. Pro křesťany je almužna projevem milosrdenství a křesťanské lásky. Proto je také součástí půstu. Půst dává člověku příležitost zastavit a rozhlédnout se kolem sebe a přemýšlet nad jinými věcmi, nad věcmi, na které v běžném životě nemíváme čas.

Postní almužna 2017

První jarní měsíc je za rohem a s ním i Popeleční středa, která letos připadá na 1. 3. Touto středou začíná 40ti denní půst před Velikonocemi.

Výsledky postní almužny 2016

Květnou nedělí skončila postní doba a také tradiční sbírka nazývaná Postní almužna. Proměnit půst v pomoc těm, kteří ji potřebují, bude Charita Svitavy moci uskutečnit po dohodě s kněžími a podle podnětů z farností. Letošní výsledky postní almužny uvádíme níže.

Postní almužna 2016

Postní almužna je celorepubliková církevní sbírka, která provází postní období před Velikonocemi. Začíná Popeleční středou a trvá 40 dní. Během této doby se lidé zamýšlí sami nad sebou a tím, co je v životě důležité. Je to možnost sdílet s někým čas, radost, bolest nebo zájem.

Výtěžek sbírky je určen na charitativní účely. Konkrétní účel se stanoví po dohodě Charity a farnosti.

Výsledky postní almužny 2015

Postní almužna je církevní sbírka, která probíhá po celou postní dobu před Velikonocemi. Kasičky si věřící vyzvedávají na Popeleční středu v kostelích a vrací je na Květnou neděli. Sbírka je vlastně vyjádřením a naplněním jednoho aspektu půstu.

Podporujeme studenty na Ukrajině

V roce 2014 jsme z loňského výtěžku postní almužny podpořili prostřednictvím projektu "Studijní fond" studium dvou chlapců Volodi Krenty a Andreje Kotska. Tento fond provozuje Arcidiecézní charita Olomouc.

Postní almužna 2015

Postní almužna je celorepubliková církevní sbírka, při níž se věřící vrací ke starobylému zvyku – almužně.

Letošní ročník Postní almužny byl zahájen na Popeleční středu 18. 2. 2015, kdy si mohli farníci domů odnést schránku, kterou si doma složí, tzv. postničku.

17. srpna

28. června

Vyšlo nové číslo Světlankovského časopisu

V těchto dnech vyšlo nové číslo Světlankovského časopisu. Ke stažení je zde.

Všem čtenářům přejeme pěkné chvíle při čtení časopisu.