Arcidiecézní charita Olomouc připomíná 20. výročí od ničivých povodní

Červenec 1997, Troubky. Foto: Jiří Kopáč

Arcidiecézní charita Olomouc připomíná 20. výročí od ničivých povodní speciálním webem www.povodne97.cz, kde si lidé přečtou příběhy, které se opravdu staly, prohlédnou si dobové fotografie a zjistí, jak voda zaplavovala Moravu den po dni. Na motivy některých příběhů navíc vytvořili rozhlasoví tvůrci minutové hry. Ty odvysílá Český rozhlas Olomouc během července. Po premiéře si tyto hry pustí také čtenáři charitního speciálního webu. Výročí připomínají také video spoty zobrazující zaplavená místa před 20 lety a to, jak vypadají v současnosti.

Do povodní 1997 Charita poskytovala humanitární pomoc v zahraničí, například na Ukrajině nebo při válečném konfliktu na Balkáně. Toho využila také při katastrofě, která zasáhla skoro celou Moravu.

„Charita tehdy okamžitě zareagovala a pomohla tisícům lidí a desítkám obcí a institucí. Tyto schopnosti a zkušenosti zúročila i v následujících letech, kdy pokračovala a dosud pokračuje v pomoci lidem zasaženým mimořádnými událostmi,“ sděluje šéf humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Pro případ mimořádné události Charita aktivuje charitní systém včasné reakce, využívá humanitární sklad s čistící i vysoušecí technikou a dalším materiálem, je schopná zajistit prostory pro evakuované a další návaznou pomoc díky celorepublikové síti sociálních zařízení a služeb. „V krátkém čase dokážeme zorganizovat materiální i finanční sbírku a co nejrychleji doručit potřebnou pomoc zasaženým osobám. O tom, že Charita je opravdu schopna rychle a efektivně reagovat, svědčí také uzavřené dohody mezi Charitou a hasiči v rámci integrovaného záchranného systému,“ dodává Martin Zamazal.

24. července

Volná místa v Charitě Svitavy:

17. července

Charita Svitavy nabízí k odkoupení polohovací postel

Cena: 15 tisíc Kč

Kontakt: 736 267 381