Postní almužna

je celorepubliková církevní sbírka, při níž se věřící vrací ke starobylému zvyku - almužně.

Postní almužna bývá obvykle zahájena na Popeleční středu, kdy si farníci domů z kostela odnáší schránku, kterou si doma složí, tzv. postničku.

Do postničky mohou věřící po celou postní dobu spořit peníze, které si během postní doby odřeknou. Na spodní stranu schránky mohou postící se lidé zaznamenat, komu by si přáli, aby byla naspořená částka věnována (např. seniorům, matkám s dětmi v tísni, humanitární pomoc, dle rozhodnutí Charity, atd).

Nad duchovním smyslem postu se zamýšlí i papež (viz příloha). Postní almužna bývá ukončena na Květnou neděli, kdy věřící přinesou do kostela postničky s naspořenou částkou.

Sčítání výtěžku provádějí zástupci jednotlivých farností a pracovníci místě příslušné Charity. Po dohodě Charity a farnosti se částka použije na charitativní účely.

Využití sbírky v jednotlivých letech a dokumenty ke stažení naleznete zde.

Aktuální články o Postní almužně zde.

19. prosince 2018

Vánoční přání

Požehnané svátky vánoční a nový rok plný lásky přejí pracovníci Charity Svitavy.

PF 2019

27. listopadu 2018

Hledají se vedoucí kolednických slupinek i malí koledníci

Tříkrálová sbírka se blíží! Hledají se vedoucí kolednických skupinek i malí koledníci.
Nabízíme dobrý pocit, že můžete udělat dobrý skutek. Můžete si vyzkoušet, jaké je to koledovat na Tři krále a pomoci potřebným. Poznáte nové lidi a získáte novou zkušenost. Doporučujeme všem
Kontakt: miriam.holubcova@svitavy.charita.cz / +420 730 594 522

post_940x788_96dpi