Postní almužna

je celorepubliková církevní sbírka, při níž se věřící vrací ke starobylému zvyku - almužně.

Postní almužna bývá obvykle zahájena na Popeleční středu, kdy si farníci domů z kostela odnáší schránku, kterou si doma složí, tzv. postničku.

Do postničky mohou věřící po celou postní dobu spořit peníze, které si během postní doby odřeknou. Na spodní stranu schránky mohou postící se lidé zaznamenat, komu by si přáli, aby byla naspořená částka věnována (např. seniorům, matkám s dětmi v tísni, humanitární pomoc, dle rozhodnutí Charity, atd).

Nad duchovním smyslem postu se zamýšlí i papež (viz příloha). Postní almužna bývá ukončena na Květnou neděli, kdy věřící přinesou do kostela postničky s naspořenou částkou.

Sčítání výtěžku provádějí zástupci jednotlivých farností a pracovníci místě příslušné Charity. Po dohodě Charity a farnosti se částka použije na charitativní účely.

Využití sbírky v jednotlivých letech a dokumenty ke stažení naleznete zde.

Aktuální články o Postní almužně zde.

16. května

Hlasujte pro nás v Burze filantropie

štětecHlasování v Burze filantropie bylo spuštěno!

Charita Svitavy se jí účastní s projektem „Ateliér plný života – podpořte nás v tvoření“.

Podpořte nás prosím. Hlasovat je možné do 23. 5. zde: http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-2019/okres-svitavy-2019/atelier-plny-zivota-podporte-nas-v-tvoreni/

S vašimi hlasy máme šanci, že pořídíme chybějící vybavení a materiál do tvůrčích ateliérů a dílen pro naše klienty.

Děkujeme vám za podporu!

Návrh bez názvu

9. května

VZADU V SADU

180x180

Buďte všichni co nejsrdečněji zváni na zahradní hudební benefiční festival VZADU V SADU.

Zahrají skvělí muzikanti!

Čeká vás Mary´s Meals - infostánek i výborné občerstvení. Slavnostně otevřeme sad Olgy Havlové na zahradě Světlanky - vezměte si s sebou deku, ať si můžete lehnout pod strom. Sadu požehná a celou akci moderuje Ladislav Heryán.

Vstupné je 150,-. Výtěžek ze vstupného bude použit na vybudování cesty do sadu, díky které se budou moci po zahradě pohodlně pohybovat také lidé na vozíku a senioři.

Pro děti v doprovodu rodičů je vstup zdarma, je pro ně připraveno divadlo a tvoření.

Předprodej vstupenek: Fabrika Svitavy, Infocentrum Svitavy, Charita Svitavy- Světlanka CDS, na místě před akcí.

Akce se koná pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly.

Plakat_Mail