Na Vánoční balíčky a dětský domov v Bortnykách zaostřila kamera

Foto: Pavel Langer, ACHO

Ukrajina - Mnozí chlapci, kteří pobývají v dětském domově v Bortnykách se diví, že stojí někomu z ciziny za to, že jim koupí něco pro radost či něco, co potřebují. Mnozí z nich v budoucnu chtějí poslat dobrý skutek dál. I toto znamená projekt Arcidiecézní charity Olomouc - Vánoční balíček. Podívejte se za chlapci do Bortnyk v reportáži Františka Tomise a TV Noe.

Václav Keprt: Malý kluk se staral o nemocnou maminku a hospodářství. Respekt

Foto: Pavel Langer, ACHO

Začalo to před více než deseti lety pár dárečky, které vezlo osobní auto chlapcům z ukrajinského dětského domova. „Nápad udělat dětem radost, potěšit je a zároveň jim pomoci vznikl v autě, když jsme se vraceli z jedné z cest,“ vzpomíná ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. Od té doby vánočních balíčků od českých dárců každý rok přibývalo, letos tak nákladní vůz přivážel k dětem rekordních víc než 400 balíčků. Do jakých rodin dárky putovaly? Jak mohou lidem pomoci? Ukrajina tehdy a dnes? O tom a mnohem víc s Václavem Keprtem…

Lektorka přiblížila psychologickou první  pomoc při zásahu. A nejen to

Foto: Archiv Arcidiecézní charity Olomouc

Luhačovice – Umět se správně zeptat, pozorovat, a pak umět uklidnit, pomoci… A jak na to? Zvlášť, když se ocitneme uprostřed povodně nebo při vážné dopravní nehodě… To a mnohem víc přiblížila pracovníkům Charit Arcidiecéze olomoucké psycholožka Hasičského záchranné sboru Zlínského kraje Soňa Pančochová. Při školení v Luhačovicích ve dnech 30. listopadu – 1. prosince je zasvětila do základů psychologické první  pomoci...

Vánoční balíčky pro ukrajinské děti si poslechnete v rozhlasové reportáži

Foto: Pavel Langer, ACHO

Všech víc jak 400 ukrajinských dětí z rodin v nouzi ze seznamu Arcidiecézní charity Olomouc již mají jistý Vánoční balíček. Díky lidem dobré vůle z nejrůznějších koutů České republiky. Proč chtějí udělat radost chudým dětem a koho například obdarovali? To se dozvíte v reportáži Moniky Tomáškové a Českého rozhlasu Olomouc.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: zbývá obdarovat posledních 37 dětí

Děti z Lopatyna děkují dárcům. Měly radost

Vladovu rodinu poznamenal válečný konflikt na východě Ukrajiny, kam narukoval jeho otec. Mnozí muži se vracejí z bojů zpět domů traumatizovaní, proto se Vladova rodina rozpadla. Jednou z chlapcových radostí je fotbal. Fotbalový míč, dres a další věci zabalila loni chlapci do vánočního balíčku rodina z Olomoucka. „Jé, Manchester United! Duže djakuju,“ byl Vlad nadšený. Dárci se trefili do černého, přesto chlapce potěšilo ještě něco víc. „Důležité je, že někdo chce druhému udělat radost. Budu se učit česky a příště dárcům pošlu pozdrav v češtině,“ dodal tehdy třináctiletý Vlad. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 dětí. Čeští dárci si už většinu rozebrali k obdarování, zbývá posledních 37 dětí.

Obdarujme společně chudé děti na Ukrajině

Stejně jako v předchozích letech, i letos jsme se zapojili do projektu Vánoční balíček pro děti z chudých rodin nebo z dětských domovů na Ukrajině.

Jde o jednorázový dar konkrétnímu dítěti, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Projekt "Vánoční balíček" Arcidiecézní charity Olomouc byl založen v roce 2008. V letošním roce je do projektu zařazeno 414 dětí ze čtyř měst.

Humanitární krize v Indonésii se zhoršuje, kolegové vyslali do oblasti lékařský tým

Charita Česká republika se jako jedna z prvních organizací celosvětové sítě Charit zapojila do mezinárodní pomoci, o kterou požádala indonéská vláda. Od vyhlášení sbírky zaslali dárci na sbírkový účet Charity pro Indonésii již více než čtvrt milionu korun. Sbírka dále trvá a probíhají také jednání o konkrétní podobě české pomoci. V kontaktu jsme také s kolegy z německé Charity, která už má od čtvrtka na místě svůj zdravotnický tým.

Humanitární pracovnice s lékařem jsou právě na Haiti. Přečtěte si jejich Zápisky z cest

Foto: V. Kanyza, J. Kocián

Haiti - AKTUALIZUJEME. Přes měsíc v Karibiku, ve zhrouceném státě Haiti, kde nefunguje školství, zdravotnictví, kde se snadno dostanete do blokády silnice, nejrůznějších protestů a kde s podzimem začala i sezona hurikánů. V takových podmínkách aktuálně pomáhají naše humanitární pracovnice Klára Lőffelmannová a lékař Josef Marada. Čekají je prohlídky a ošetření lidí z odlehlých oblastí, monitoring projektů Charity a spousta dalších povinností. Sledujte, jak si vedou, v Zápiscích z Haiti…

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

25. výročí Charity Svitavy

14. 12. 2018 uplyne 25 let od zřízení Charity Svitavy olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.  Charita Svitavy připravuje k oslavám několik akcí.

16. května

Hlasujte pro nás v Burze filantropie

štětecHlasování v Burze filantropie bylo spuštěno!

Charita Svitavy se jí účastní s projektem „Ateliér plný života – podpořte nás v tvoření“.

Podpořte nás prosím. Hlasovat je možné do 23. 5. zde: http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-2019/okres-svitavy-2019/atelier-plny-zivota-podporte-nas-v-tvoreni/

S vašimi hlasy máme šanci, že pořídíme chybějící vybavení a materiál do tvůrčích ateliérů a dílen pro naše klienty.

Děkujeme vám za podporu!

Návrh bez názvu

9. května

VZADU V SADU

180x180

Buďte všichni co nejsrdečněji zváni na zahradní hudební benefiční festival VZADU V SADU.

Zahrají skvělí muzikanti!

Čeká vás Mary´s Meals - infostánek i výborné občerstvení. Slavnostně otevřeme sad Olgy Havlové na zahradě Světlanky - vezměte si s sebou deku, ať si můžete lehnout pod strom. Sadu požehná a celou akci moderuje Ladislav Heryán.

Vstupné je 150,-. Výtěžek ze vstupného bude použit na vybudování cesty do sadu, díky které se budou moci po zahradě pohodlně pohybovat také lidé na vozíku a senioři.

Pro děti v doprovodu rodičů je vstup zdarma, je pro ně připraveno divadlo a tvoření.

Předprodej vstupenek: Fabrika Svitavy, Infocentrum Svitavy, Charita Svitavy- Světlanka CDS, na místě před akcí.

Akce se koná pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly.

Plakat_Mail